A vizsgálat

A technológia rohamos fejlődése a műszeres orvosi vizsgálatok térhódítását tette lehetővé, amely jelentősen elősegíti a magzati rendellenességek időben való észlelését. A magzatok jóllétének egyik legfőbb indikátora a magzati szívfrekvencia, amely elektronikus feldolgozása és rögzítése az 1960-as évek közepére tekint vissza. A CTG vizsgálat a terhesség utolsó trimeszterében az egyik elsődleges non-invazív, azaz nem behatoló jellegű vizsgálat, amely a magzat jóllétéről ad információt. A vizsgálat során a magzati szívfrekvenciát párhuzamosan rögzítik a méhtevékenységgel és az anya által jelzett magzatmozgásokkal. Az így kapott regisztrátum alapján többek között kiszűrhető a magzat oxigénhiányos állapota, a köldökzsinór-kompresszió, a méhen belüli fertőzések és a magzati vérszegénység.

Technikai háttér

A BabyCTG egy, a magzati szívhang monitorozását ellátó, valamint kiértékelő rendszer. A BabyCTG kelléke egy mindössze 75 grammos szenzor, amely ultrahanggal működik, ez maga a mérőeszköz, amely a kismama saját okostelefonjához kapcsolódik, amelyen a rendszert vezérlő szoftver fut. A szenzor mikroprocesszora a Doppler-effektus (hullám frekvenciájában, hosszában létrejövő változás) alapján számítja a pillanatnyi magzati szívfrekvenciát, amelyet a Classic Bluetooth, illetve a Bluetooth Low Energy szabványokon keresztül oszt meg környezetével 300 milliszekundumonként.  A kétféle Bluetooth szabvány támogatásának köszönhetően az Android és iOS platformokat futtató mobil készülékek széles köre képes kommunikálni a szenzorral.

Használat

Használata a minden lépésen végig vezető alkalmazás miatt nagyon egyszerű: A kismama CTG vizsgálatot készít a telefonja és egy szenzor segítségével, amelyet interneten keresztül elküld orvosának. Az orvosi kiértékelés és visszajelzés szintén a mobil készüléken (a rendszerünk részét képező FetalGuard alkalmazáson keresztül) történik, ezzel megkönnyítve a terhesség időszakát.

KAPCSOLÓDÓ IPARÁGAK

Egészségügy

Munkaerőhiány, technológiai háttér, adatkezelés, egészségtámogatás.
Az egészségügyi szektor kihívásairól és az AutSoft által kínált megoldásokról bővebben

Tovább az iparághoz