Optimalizálható folyamatok

Az elmúlt években egy újabb ipari forradalom vette kezdetét Ipar 4.0 néven, melynek az elsődleges célja a minél magasabb szintű automatizáció bevezetése a gyártósori környezetekben, alkalmazva a modern adatbányászati technikákat. A begyűjtött nagy mennyiségű adat elemzésének segítségével számos felmerülő problémára lehet automatizált, vagy döntéstámogató megoldást nyújtani.

Számos gyárban végeznek manuálisan olyan feladatokat, amelyeket a megfelelő eszközökkel automatizálni lehetne. A különféle megoldások alkalmazásával optimalizálható a gyártási folyamat, csökkenthetők a költségek és növelhető a gyártás hatékonysága.

Belépő a digitális ipar világába

Az Ipar 4 Zero Point azokat a gyártó KKV-kat célozza, melyek a digitalizáció kezdeti szintjén állnak. Magyarországon kb. 700 KKV, 170000 embert foglalkoztat csak az autóipari beszállítók körében. Ezek gyakran teljesen mellőzik a digitalizáció modern megoldásait, noha megrendelőik ezt sokszor már elvárják tőlük. Így ezen KKV-k a kiemelt célcsoportját képzik az Ipar 4.0 fejlesztéseknek.

A gyártó KKV-k digitális hiányosságai következtében sok esetben egyáltalán nincs képük a termelési folyamataik állapotáról, hatékonyságáról. Jelen fejlesztés tárgya egy egyszerű, könnyen átlátható, alacsony költségekkel bevezethető Ipar 4.0 megoldás, amely belépőpont lehet egyes magyar KKV-k számára a digitális ipar világába. Megoldásunk bevezetésével a vállalkozások csökkenthetik a működési költségeiket, fokozhatják a termelékenységet, növelhetik versenyképességüket, illetve megfelelhetnek a beszállítói minősítéseknek.

Költséghatékony megoldásunk

A partnereinkkel közösen fejlesztett rendszer egy üzemben bevezetve, alapkiépítésben képes a gyártósorok és rajtuk található gyártógépek produktivitásának mérésére, az elkészült munkadarabok számának és selejtarányának figyelésére, selejtes termékek kategorizálására, regisztrációjára. A rendszerben menedzselhető a gyár digitális képmása, a gyártott termékek, a vezetők és művezetők pedig grafikonokon tekinthetik át a mért adatokat.

A szoftver és a fizikai világ közti kapcsolatot egy saját fejlesztésű PLC olvasó modul teremti meg. Ezek a modulok a gyártás irányításáért felelős PLC-kből olvassák ki a gyártott darabszámokat, amiket a rendszer azonnal megjelenít a valós időben frissülő dashboardokon.

Beépíthető modulok

A rendszer olyan moduláris kiegészítőkkel bővíthető, mint:

 • Munkatárs azonosítás modul:
  A sorokon dolgozó munkatársak azonosítása, hatékonyság, selejt arány kimutatása munkatársanként.
 • Gyártmánylap modul:
  A gyártósorra kihelyezett megjelenítőkön az aktuálisan gyártott termék adatlapjainak megtekintése, ezek központi kezelése.
 • Környezeti szenzorok:
  Sok gyártási folyamat érzékeny a környezeti paraméterekre, mint a hőmérséklet vagy páratartalom, ezek mérését egy szenzor modullal tudjuk biztosítani.
 • Értesítési modul:
  A gyártósoron dolgozó kollégák felmerülő karbantartó, vagy nyersanyagigényüket a rendszeren keresztül jelezhetik, hatékonyabbá téve az információ terjedését, valamint mérhetővé a reakcióidőket, állásidők okait.

KAPCSOLÓDÓ IPARÁGAK

Ipar

Technológiai felkészültség, munkafolyamat automatizálás, erőforrás ráfordítás, költséghatékonyság.
A termelő szektor kihívásairól és az AutSoft által kínált megoldásokról bővebben

Tovább az iparághoz